Aceasta este o intrebare cu un milion de raspunsuri. Pe trei sferturi dintre ele le cunoaste, deja, sotia dvs. Despre restul, cu modestie, vorbim noi.
Chiuveta, pe picior, incastrata ori suspendata
Chiuveta clasica este cea pe picior. Este clasica deoarece a fost inventata intr-o vreme in care plasarea piciorului respectiv era singura modalitate prin care vasul de spalat putea fi tinut in aer. Intre timp, insa, s-au inventat suficiente metode sigure de a suspenda spalatorul, astfel incat piciorul poate fi eliminat. Totusi, daca tineti la acest picior, nu trebuie sa va temeti ca pareti invechit. Dimpotriva, sunt amenajari care reclama neaparat o astfel de chiuveta- ne gandim aici la stilul retro, vintage sau de-a dreptul clasic.Daca nu va intereseaza niciunul dintre aceste efecte, atunci aveti toate motivele sa alegeti o chiuveta suspendata. Este eleganta, comoda in utilizat, permite o curatenie lesnicioasa in spatiul de sub ea.Cand, insa, stati rau cu spatiul, chiuveta incastrata este solutia ce se impune de la sine. In ciuda instalatiilor sanitare aferente, aflate sub spalator, in dulapul de sub chiuveta va ramane suficient loc pentru a depozita pe rafturile lui obiecte de uz curent, dar pe care nu vreti sa le tineti la vedere- detergenti, perii, detartranti etc.
WC-ul si rezervorul lui. In baie, aburul condenseaza pe orice obiect a carei temperatura este sub punctul de roua, situat in jurul valorii de 15, in cazul unei incaperi incalzite la 25C. Faianta de pe pereti este un bun candidat, ca si oglinda. Dar, mai ales, apa condenseaza pe rezervorul closetului. De ce? E simplu: in baie sunt aburi, iar el e plin cu apa foarte rece. Cum evitam aceasta neplacere? Printr-un truc la fel de simplu: cumparam doar un rezervor anticondens. Indiferent cum ar arata el si din ce ar fi facut (plastic, ceramica sau metal), e absolut obligatoriu sa fie anti-condens! Ce inseamna asta? Ca peretii lui sunt dublati la interior de un strat de polistiren, care copie fidel forma acestora. Acest strat de polistiren va izola peretele de apa dinauntrul rezervorului, in asa fel incat sa nu mai fie o diferenta semnificativa intre aerul din incapere si apa din rezervor. In privinta vasului de closet, lucrurile sunt simple: alegeti in functie de estetica sau de utilitate. Culoarea, forma sau functiunile tin exclusiv de gusturile dvs.
Bideul si pisoarul. Par mofturi doar la prima vedere, dar nu sunt. Bideul tine de igiena intima, pe care o poate asigura mult mai bine decat hartia igienica- obiect care, in ciuda numelui sau, nu este suta la suta igienica (sau, mai bine zis, rezultatul folosirii ei nu este complet igienic). Orice bideu seamana, in fond, cu o chiuveta. Are un robinet cu bila, prin care puteti stabili usor termperatura apei de spalare, iar sub robinet este vana ce colecteaza si deverseaza apa murdara. In privinta pisoarului, desi pare un obiect destinat exclusiv locurilor publice, de fapt el este foarte util barbatilor, dar nu tine de cultura noastra sa-l folosim. Probabil ca, odata cu trecerea timpului, ne vom deprinde si cu acest util obiect sanitare.
Cada, clasica sau pe colt. Alegerea cazii este un lucru foarte important. Acest obiect, prin dimensiunile sale si locul pe care-l ocupa intr-o baie, este vrand, nevrand punctul central al spatiului. Ce fel de cada alegem?In privinta materialului, aveti la dispozitie fonta, acrylul sau chiar piatra naturala. Veti alege intre unul si celalalt in functie de stilul de amenajare al baii si de resursele de care dispuneti. Aici nu va putem sfatui cu nimic, doar dvs puteti decide. Cel mult va putem spune ca nu mai este cazul sa va temeti ca acrilul ar fi casant, asa cum se intampla in urma cu cativa ani. El poate fi zgariat, insa acest lucru se intampla si emailului, deci nu-i nicio diferenta.In privinta formei, insa, avem un cuvant de spus. Daca baia este dreptunghiulara, o cada pe colt ar putea fi o buna solutie, deoarece in acest fel ati putea folosi mai bine spatiul de care dispuneti. O cada clasica este foarte nimerita intr-o baie cu planul patrat.
Cabina de dus. Sunt situatii cand cada poate fi inlocuita fara probleme cu o cabina de dus. De pilda, in cazul in care ar putea fi castigat spatiu important. Sau atunci cand stiti ca nu aveti timp, sau nu va place, sa faceti baie in cada, ci doar un dus scurt, dimineata si seara. Daca sunt intrunite aceste conditii, este evident ca trebuie sa optati pentru cabina. Dar aveti grija sa izolati suplimentar peretele pe care puneti cabina, mai ales daca acest perete este exterior. Apoi, aveti grija la etansarea cabinii de dus. Cand o cumparati, aveti grija sa aiba pereti prevazuti cu un sistem de garnituri incolore elastomerice, iar usile sa aiba rulmenti, iar pe muchia de imbinare sa fie banda magnetica. Doar asa veti fi siguri ca usile culiseaza usor in locasurile lor si ca alipirea lor se face impecabil.
sursa:casamea.ro